Předběžná opatrnost

Je předběžná opatrnost za kterou je potřeba za každou cenu bojovat a předběžná opatrnost proti které je nutné za každou cenu bojovat. Přičemž pojem “za každou cenu”, většinou znamená “do poslední kapky cizí krve”.

Jako aktuální problém si můžem vzít “Globální oteplování”. Vyslechnete si několik názorů a poměrně Vás zaujme skupinka lidí kteří tvrdí, že tu je reálné nebezpečí pro svět a mělo by se s tím něco udělat. Řeknete si, to jsou ale opatní lidé, to je fajn, je dobré mít člověka který přemýšlí a s obrovskou dávkou opatrnosti hledí do budoucna.

Pak se vynoří jiný problém, potenciální nebezpečí napadení jiným státem, který by v dnešním globalizovaném světě mohl celkem snadno přerůst v celosvětový ozbrojený konflikt. Říkáte si hmm, asi by bylo dobré tomuto problému věnovat pozornost. Poslechnem si ty moudré lidi, kteří jsou tak opatrní. Ale ouha, oni to vidí tak že zde žádné reálné nebezpečí nehrozí a žádné předběžné opatření není potřeba. Ba co víc, běda tomu kdo by se pokušel takovéto opatření prosadit. S takovým je potřeba zatočit a roznést ho na kopytech.

Je celkem ironie že, jedna skupina (nazvěme ji pracovně A) chce předběžně opatrně řešit problém Globálního oteplování. Ale zároveň ignoruje nebezpečí které by mohlo přijít podstatně dříve než se utopíme v globálně roztátých ledovcích.

Tady by zamyšlení mohlo skončit, ovšem existuje jiná skupina nazvěme ji pracovně B. Ta to vidí celkem opačně. To, že bychom se mohli svůj bídný život ukončit v celosvětové výhni jim nepřipadá reálné, zato jim celkem reálné příjde že by někomu mohlo rupnout v bedně a rozhodne se tu kouli na které žijem rozstřílet na srač malé kousíčky.

A nejzvláštnější je, že není mnoho těch kteří by se shodli v tom že by se mělo něco dělat s tím oteplováním a zároveň by tvrdili že je potřeba dělat něco s potenciálním nebezpečím napadení jiným státem. A jak by dodal Pavel Liška “A obráceně…”


Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.