Poplatky u lékaře

Velké téma nastolené ČSSD v letošních krajských volbách bylo “rušení” poplatků za návštěvu u lékaře. ČSSD to přineslo drtivé vítězství, ale myslím si, že jejich typický volič bude i přesto zklamán. A na závěr přidám jeden tip jak si přivydělat.

Velkohubé sliby

Za velkohubým slibem zrušíme poplatky se skrývá několik “ale”.

Při rozhovoru s jedním člověkem který odevzdal hlas oranžovým, jsem se optal zda ví, že “zrušení” poplatků se týká pouze krajských nemocnic. Nevěděl a divil se proč zrovna krajské nemocnice, jestli by nebylo lepší zrušit poplatky u obvoďáků.

Další překvapení ho čekalo když zjistil, že se “rušení” nedotýká poplatků za pobyt na lůžku (oněch 60,– Kč za každý den pobytu v nemocnici).

Překvapení třetí, bylo že poplatky tímto způsobem zrušit nejde. Místo toho poplatky proplatí ze svého rozpočtu kraje.

A podle stížností co slýchám, lidem nejvíc vadí poplatky za recept. A těch se toto proplácení netýka.

Možné důsledky

Toto selektivní proplácení z rozpočtu kraje bude pravděpodobně mít za
důsledek přesun některých pacientů od obvodních lékařů směrem k nemocnicím. S každou prkotinou se bude chodit do nemocnice, protože tam to je “zadarmo”. Což povede k přetížení krajských nemocnic a tudíž k delším čekacím lhůtam u doktorů.

Peníze z rozpočtu krajů budou chybět jinde, dle odhadu Dr(.R)átha vyjde proplácení poplatků ve středočeském kraji zhruba na 80 mil. ročně. Řečeno slovy předsedy “Nechci se chlubit, ale kdo z Vás to má?”. Co by se dalo za ty peníze pořídit ponechám Vaší představivosti.

Toto všechno jsou důvody proč bude volič který čekal zrušení poplatků zklamán. Takže uvidíme zda se nakonec nechytí ČSSD do vlastní pasti.

A tip na závěr

Tady je ten slibovaný tip na přivýdělek. Díky limitu 5000,– Kč za rok na poplatky a díky tomu, že poplatky za Vás zaplatí daňový poplatník, si můžete snadno přivydělat k sociálním dávkám (pracující na to nebudou mít čas). Navštěvujte hojně krajskou nemocnici a nejlépe v době pohotovosti (bonusová návštěva za 90,– Kč), všechny návštěvy nad uvedený limit Vám zdravotni pojišťovna proplatí.

Jednoduchý ukázkový propočet. Hodilo by se Vám 10000,– Kč? dobře, tak přičteme 5000,– (limit – neproplácí se) a podělíme to 90,– Kč (jedna návštěva pohotosti) a dostáváme se k číslu 166. To je počet návštěv pohotovosti které musíte absolvovat abyste si “přivydělali” 10000,– Kč.

Když budete dostatečně aktivní a zvládnete navštívit pohotovost to 3× za noc tak to máte na 55 dní. Pokud započítáte jen pracovní dny (kdo by dělal o víkendu že?), tak to máte do konce roku tak akorát.

Jediným rizikem je, že Vás bude chtít doktor hospitalizovat…


Komentáře

Dobrý den! Volil jsem posledně ČSSD a myslím si, že nakonec, hlavně až po volbách do Poslanecké sněmovny, zklamaný nebudu a ani nyní zklamaný nejsem. Vždyť oni rušením poplatků v krajských nemocnicích plní svůj volební program a dávají také najevo svůj trvající postoj k této věci. A přece i velká chyba jedné politické strany může jiné pomoci k vyhraným volbám. Nikdy jsem nepatřil k levici, neopak, ale nemohu podporovat nadále pravici, která někomu, kdo není příliš bohatý a zdravý, nic přínosného nenabízí. Tyto poplatky ani skutečně regulační nejsou – jsou plošné a bezohledné k finanční, zdravotní či sociální situaci člověka – a myslím si, že jsou více politickým a volebním tématem, než reformou zdravotnictví a regulací jeho nadužívání. Asi nejvíce nevadí těch 30 Kč, ale to, jak je to nevhodné a málo co řešící… R. H.

Možná to bude tím, jak sám píšete, že nejste jejich typický volič.

Nebo spíš tím, že je to komunista.

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.