Hosting a SSH

Jak známo v zákoutích českého internetu není mnoho hostingů které by poskytovaly přístup přes ssh. Zároveň jste určitě někdy řešili problem vytvoření symbolického linku na hostingu, smazání souboru nebo adresáře který jste vytvořili z PHP a přes FTP Vám smazat nešel (kvuli šachům s právama uživatel vs. práva procesu pod kterým běží apache), nebo hledali důvod proč Vám něco nefunguje a hodil by se Vám, byť omezený, přístup do shellu.

Nedávno jsem řešil něco podobného a narazil jsem na poměrně zajímavé řešení phpterm.

Neposkytuje to sice uplný komfort klasickeho terminálu, zejména možnost doplňování cesty přes <Tab> chybí, ale většinu problémů s tím jde vyřešit.

screenshot – phpterm

Na screenshotu vidíte výpis běžících programů, a výpis souborů. Shell samozřejmě běží s právy procesu který ho vykonává. Příkazy jsou omezeny taktéž na množinu těch které nepotřebují interaktivní vstup (vi sice spustíte, ale výstup neuvidíte :)

Každopádně doporučuji vyzkoušet a držet zasuté někde v paměti.


Komentáře

na alespon trochu zabezpecenem webhostingu tohle nepojede… jedine, ze by povolili phpku spousteni procesu atd. ale to je potom nejlepsi se co nejrychleji sbalit a jit dal

Díky bohu že se to za ta léta už zlepšilo. Dneska to už podporuje kdekdo (www.multihost.cz, www.klenot.cz a Savana.cz). Ty problémy s právy (apache Vs www-data) mi totiž několikrát daly dost zabrat.

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.