...a tady bude sucho

Hypotetická situace: v parku, na trávníku, pár metrů od sebe, sedí o několik víc než pár ;-) párů, jeden pár ve společenském, druhý pár v běžné denním oblečení (kraťasy a triko), třetí pár je poněkud odredován a čtvrtý pár jsou “užodpohledu” bezdomovci. Všichni vyrazili do parku na piknik, nějaké bagety, lahev (či krabici – dle finančních možností) vína. Sedí, popíjí, nehlučí.

Přichází městský strážník. Otázka za 100 bodů: kdo dostane pokutu? Správná odpověď? Záleží na tom s kým sympatizuje příslušník městské policie…

V Praze, ale i jinde, leží městským zastupitelům na srdci blaho lidu na tolik, že se rozhodli lidem ulehčit život další připitomělou vyhláškou.

Proč připitomělou? Já nevím já jí nenavrhoval. Aha vy se ptáte proč si myslím že je připotomělá. Je toho dost, co se mi nelíbí na “suché vyhlášce”, ale když vezmu to nejkřiklavější:

Výtka první:

Již předem je anoncováno, že vynucování vyhlášky bude značně selektivní

Náměstek primátora Rudolf Blažek to nepřímo připustil na posledním předprázdninovém zasedání zastupitelstva. „Je nesmysl, že budou postiženi slušní lidé. Pokud nebudou řvát, smrdět, znečišťovat okolí, není důvod je striktně pokutovat,“ řekl tehdy Blažek. Předpis platící jen pro někoho vyvolal sice řadu nesouhlasných diskusních příspěvků, sporná vyhláška ale nakonec byla přijata.

Když se znelibíte městskému strážníkovi a budeta mít v sobě byť jen jedno pivo může Vás to stát poměrně dost peněz. Pokud bude strážník v dobré náladě, nemusí Vás stát vůbec nic ani to, že mu nablijete pod nohy.

Výtka druhá:

Již dnes existují zákonné normy umožňující trestání “smrdění a znečišťování”. Lze očekávat, že městští strážníci budou využívat nové vyhlášky když nevyužívají stávajícího zákona, ač tuto možnost mají?

Např §415 Občanského Zákoníku – Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí.

Dokonce i trestání toho přestuku je dnes možné: Přestupky proti veřejnému pořádku §47 čl. 1) přestupku se dopustí ten, kdo odst d) znečistí veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné zařízení anebo zanedbá povinnost úklidu veřejného prostranství,

Výtka třetí:

V podstatě jde o obdobný problém jako u výtky první. Existuje spoustu vyjímek, zejména když akci pořádá město. Co když se, nedej bože, na takové akci pořádané městem zlije bezdomovec?

Okřídlené rčení z klasické české pohádky: odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil. Když už chci něco zakázat, tak alespoň důsledně.


Komentáře

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.